Informații Proiect European „Societatea nu are vârsta” COD SMIS 127389
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea calității vieții și depășirea situației de vulnerabilitate pentru persoanele vârstnice aflate în situații de dependenta și/sau cu risc de excluziune sociala din orașul Târgu Neamț, zonele limitrofe și comunitățile marginalizate din proximitate, prin furnizarea de servicii integrate, de îngrijire la domiciliu. În cadrul proiectul 162 de persoane vor beneficia de suportul unei echipe interdisciplinare de specialiști, alcătuite din consilier juridic, asistent social, psiholog, kinetoterapeut, îngrijitor la domiciliu, facilitator comunitar care vor crea planuri individuale de îngrijire ce vor fi reevaluate constant și actualizate în acord cu nevoile fiecărui membru al grupului țintă. În completare, membrii grupului țintă vor beneficia de subvenții, de mici reparații și amenajări, de servicii medicale si suportul unui muncitor necalificat pentru rezolvarea sarcinilor casnice principale. Ca urmare a sprijinului primit, cel puțin 92 de persoane vor depăși situația de vulnerabilitate.
Obiectivele specifice ale proiectului
1. OS1: Înființarea unui serviciu integrat de îngrijire la domiciliu funcțional destinat persoanelor vârstnice aflate în situații de
dependența /cu risc de excluziune sociala din orașul Târgu Neamț, zonele limitrofe și comunitățile marginalizate din proximitate în vederea creșterii calității vieții acestora.
2. OS2: Selecția a 162 de persoane vârstnice din orașul Târgu Neamț, zonele limitrofe și comunitățile marginalizate din proximitate, aflate în situații de dependența /cu risc de excluziune sociala și furnizarea de servicii integrate de îngrijire la domiciliu a acestora după un plan individualizat adaptat fiecărui membru ai grupului ținta, din care cel puțin 92 de persoane vor depăși situația de vulnerabilitate, ca urmare a sprijinului primit.
Grup ținta
Grupul țintă al proiectului va fi alcătuit din 162 persoane cu vârsta de 65 de ani și peste din orașul Tg Neamț și zonele limitrofe ale orașului,care se afla în situații de vulnerabilitate: situații de dependenta sau risc de excluziune, datorita condițiilor de viata influențate de cuantumul venitului lunar si cheltuielile lunare, condiții de locuire,stare de sănătate și gradul de dependenta (necesita ajutor pentru igiena corporala, hrănire, facilitarea deplasării în interior,ajutor pentru prepararea hranei,efectuarea de cumpărături, activități de menaj, respectarea tratamentului medical, însoțire la plimbări, însoțire pentru rezolvarea problemelor administrative, kinetoterapie, masaj terapeutic, hidrokinetoterapie, fizioterapie, gimnastica medicala, monitorizarea parametrilor fiziologici, administrarea medicamentelor, îngrijirea plăgilor, comunicare în scop terapeutic / psihoterapie).
Dintre aceștia, 60% femei (98 de persoane) din care cel puțin 10% femei cu dizabilități (10 persoane), 40% bărbați (64 de persoane) din care cel puțin 10 % cu dizabilități (7 persoane), persoane de etnie roma cel puțin 10% (17 persoane).
Activități
A1.1. Definirea metodologiei de lucru cu grupul țintă, a criteriilor de selecție
A1.2. Organizarea și efectuarea selecției, menținerea grupului ținta
A2.1 Stabilirea cadrului metodologic de înființare și funcționare a serviciului integrat de îngrijire la domiciliu a
persoanelor vârstnice
A2.2 Organizarea și desfășurarea unui schimb de bune practici într-o tara europeana cu experienta în furnizarea de
servicii sociale și a 10 ateliere de lucru la nivelul comunităților implicate
A2.3 Crearea unei rețele de parteneri comunitari și sociali în vederea susținerii și dezvoltării serviciului nou creat
A3.1. Întocmire Planuri de îngrijire pentru membrii GT
A3.2 Implementarea planului de îngrijire pentru membrii GT
A3.3 Desfășurarea examenelor de tip bilanț în vederea ajustării planurilor de îngrijire
Periodic se vor realiza examenele de bilanț, în vederea cunoașterii nivelului de îmbunătățire a
condiției de sănătate fizica și psihica în urma furnizării serviciilor integrate de îngrijire la
domiciliu.
A4 Management proiect
Serviciile de îngrijire socio-medicală oferite în cadrul proiectului sunt:
• ajutor pentru activitățile de bază ale vieții zilnice: igienă corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, igiena eliminărilor, hrănire şi hidratare, mobilizare şi transfer, deplasarea în interior, comunicare.
• ajutor pentru activități instrumentale ale vieții zilnice: prepararea hranei sau livrarea acesteia, efectuarea de cumpărături, activități de menaj, însoțirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, companie, activități de administrare şi gestionare a bunurilor.
• asistență medicală (administrare medicație numai în conformitate cu prescripțiile medicale eliberate de medicii de familie sau cabinete medicale de specialitate), monitorizare în scop preventiv și terapeutic a stării de sănătate somatică și psihică;
• informare și consiliere psihologică;
• consiliere juridică și administrativă
• servicii de reabilitare funcțională (kinetoterapie, masaj)
• servicii de reabilitare și adaptare a ambientului: mici amenajări, reparații, etc.